Hugo Wolf

Družina Wolf in poreklo

  • Oče Philipp
  • Mama Katharina
  • Brat Gilbert
  • Brat Max
  • Sestra Katherine
  • Sestri Modesta in Adrienne
  • Družina Modeste

 

Rodovnik družine Wolf

Biografija

Hugo Wolf se rodi 13. marca 1860 v Slovenj Gradcu kot tretji otrok v nemško govoreči družini usnjarja, uglednega meščana in glasbenega navdušenca Filipa Wolfa ter žene Katarine (roj. Nussbaumer). Že v predšolskem obdobju igra klavir in violino ter velja za čudežno nadarjenega glasbenega otroka z absolutnim posluhom. Prvi glasbeni pouk dobi pri očetu in domačem učitelju Sebastianu Weixlerju, kar vključuje tudi očetov hišni orkester, kjer Hugo igra drugo violino. Njegovo izobraževanje se po dvojezični štirirazrednici v Slovenj Gradcu nadaljuje na gimnaziji v Gradcu, nadaljuje v Šentpavlu v Labotski dolini, kasneje enako neuspešno tudi v Mariboru. Po neuspešnem izobraževanju se vrne v Slovenj Gradec pred koncem šolskega leta 1875. Študira dunajske klasike, v Mariboru nastanejo prve skladbe: klavirska sonata, variacije za klavir, pet samospevov, med njimi štirje po Goethejevih pesmih, nekaj skic za godalni kvartet in zborovske pesmi.

Spominska razstava

Spominska razstava, postavljena v interierju meščanskega bivalnega okolja iz konca 19.stoletja, predstavlja Wolfovo življenje in delo skozi vsa značilna obdobja njegovega intenzivnega, ekstravagantnega in tudi tragičnega življenja, s posebnim poudarkom na otroštvu v Slovenj Gradcu ter pripovedi o življenjskih okoliščinah v rojstnem mestu in družini.

Rojstna hiša

Hiša je bila od leta 1856 v lasti Philippa Wolfa. Hišo po očetu in materi  leta 1905 deduje Hugova najmlajša sestra Adrienne Koršič, po njej pa leta 1923 njen sin Oton Koršič. Leta 1932 hiša s posojilno listino preide v last Herberta in Walterja Waschnagga, vendar jim je bila lastninska pravica 1943 odvzeta s strani nemših oblasti. Stavba je bila leta 1950 nacionalizirana, v njej je bil od leta 1953 sedež Glasbene šole Slovenj Gradec, vse do leta 2010, ko se v njej uredi spominska razstava o življenju in delu skladatelja Huga Wolfa.

KPM

Koroški pokrajinski muzej
Glavni trg 24,
Slovenj Gradec

Tel.: +386 2 62 12 522
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Web: www.kpm.si

Rojstna hiša

Rojstna hiša Huga Wolfa
Glavni trg 40,
Slovenj Gradec

Tel.:+386 2 62 12 545
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odpiralni čas

Torek - sobota:
10.00 – 16.00

Ponedeljek, nedelja:
zaprto

Več...