Vollmaier: Kind of Laibach / Modra noč

Dogodki
Venue:
Rojstna hiša Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec
Date:
Friday 18th of March 2022
Čas:
19.00
Vstopnina:
8 €
Produkcija:
Koroški pokrajinski muzej

S projektom Modra noč marca vsako leto počastimo obletnico rojstva našega svetovno priznanega skladatelja Huga Wolfa. Dogodek je namenjen promociji njegovega obsežnega opusa in tudi Wolfove rojstne hiše, ki postaja vse bolj prepoznano vozlišče in koordinacijska točka za vse ljubitelje velikega skladatelja in glasbe nasploh. Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec vas v sklopu Modre noči v petek, 18. marca 2022 ob 19. uri, vabi v Rojstno hišo Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec na klavirski koncert, na katerem bo nastopil Sašo Vollmaier.

“Predstavljajte si, kako iz ‘industrijsko’ monolitne laibachovske strukture zvoka izklesati klavirsko klasiko. Vollmaier se tega izziva ne loteva, kot bi mogoče lahko pričakovali, s prepariranjem ali elektronskimi posegi, temveč išče navdih v virtuoznem pianizmu Glenna Goulda in Vladimirja Horowitza pa tudi pri svojem profesorju Aciju Bertonclju, zvestobo izvorni glasbi pa izkazuje s preizkušanjem skrajnih meja zmogljivosti izvajalca in glasbila. Laibachovo linearno strogost razbija prav z industrijsko natančnostjo in fizično vztrajnostjo, vendar je končni rezultat, presenetljivo, še bolj monolitna, čeprav absolutno subtilna struktura, stkana samo s črnimi in belimi tipkami elegantnega stroja, koncertnega klavirja.”
Po končanem študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani je Sašo Vollmaier začel razvijati svoj glasbeni slog, na katerega so vplivale različne skupine, s katerimi je sodeloval (od komorne do alternativne glasbe). V zadnjih letih je dejaven v performansu in gledališču. Ustvarja glasbo za plesne in gledališke predstave. Kot skladatelj in soustvarjalec vokalnih del deluje tudi v Mednarodnem umetniškem centru Roya Harta v Franciji. Vollmaier je tudi sodelavec skupine Laibach, v katero se vključuje projektno kot aranžer in studijski glasbenik.

Vstopnina: 8,00 €
Vstopnice za klavirski koncert lahko kupite v recepciji Rojstne hiše Huga Wolfa v Slovenj Gradcu.